Natuurwerkdagen op de Roudonck

Een natuurwerkdag Brabant wordt regelmatig georganiseerd op het terrein van 'De Roudonck'. Op deze manier is het mogelijk om het terrein steeds verder te ontwikkelen en goed te onderhouden. Help jij ons ook? Hier vind je meer informatie over de natuurwerkdag. Of download de folder.

Het terrein van 'De Roudonck'

Het 1,7 hectare grote terrein van 'De Roudonck' richten wij steeds verder op een natuurlijke wijze in. Bomen, planten en dieren krijgen de ruimte om te overwinteren, te nestelen, tot bloei te komen of jongen groot te brengen. Dat vraagt alle seizoenen visie en onderhoud. Denk aan onderhoud aan de knotbomen, fruitbomen, leibomen, houtwal en houtsingel, hagen, sloten, oude visvijver en andere waterpartijen, graslanden en bloemranden, stiltetuin en de groentetuin. Zaailingen van bomen en struiken proberen wij zoveel mogelijk op eigen erf een goede toekomstplek te geven en anders in de buurt waarin wij wonen.

Oog voor het ecosysteem op het terrein

Wij proberen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn in het verwarmen van de gebouwen met hout van eigen erf. Van takken maken wij takkenrillen als afscheidingen. Tegelijkertijd bieden zij nestgelegenheid en beschutting voor vogels, padden en egels, maar ook voor veel insecten. Met stapels oude stenen bevorderen wij de overwintering van padden en salamanders. Oude boomstronken en stammen geven vele soorten paddenstoelen een kans. Bloemrijke randen en graslanden vergroten de soortenrijkdom en hoeveelheid insecten. Natuurproducten van 'De Roudonck' zijn daardoor appelsap, jams, appelmoes, chutneys, brandhout en producten uit onze moestuin.

Het ruisen van de bladeren, de kleuren van de bloemen, het fladderen van de vlinders, het gezoem van de insecten en het gezang van de volgels maken 'De Roudonck' tot een waar paradijs. Een paradijs dat in de energie wordt versterkt door de inzet van een ieder die ons helpt met het onderhoud. En ook door al het energetisch inhoudelijke werk dat wij met mensen op 'De Roudonck' kunnen en mogen doen. Hoe natuurlijker en energetisch krachtiger 'De Roudonck' wordt, hoe groter het een bijdrage is in het leven en de groei van ieder levend wezen dat hier is of komt.

Kom je ons ook helpen tijdens een natuurwerkdag?

Om het terrein te ontwikkelen en te onderhouden organiseren wij indien mogelijk ieder jaargetijde natuurwerkdagen. Meestal op zaterdagen, soms doordeweeks en soms ook in vakanties. Van 09.00 - 09.30 uur drinken we koffie/thee en gaan dan aan de slag tot 16.00/17.00 uur, met een heerlijke lunch tussendemiddag. In de Agenda of bij Nieuws kun je de data voor onze natuurwerkdagen vinden.

Download de folder       Schrijf je direct in!